Bursa DAAD

Bursa DAAD

2-0

Cum ai aflat despre bursa DAAD?

Am aflat de la o bună prietenă și colegă de facultate, care își depunea și ea dosarul de candidatură în acel an. A fost drăguț din partea ei să-mi spună, în condițiile în care îi deveneam concurență. Mai multe detalii despre bursă, termenul limită, documentele necesare am aflat ulterior de pe site-ul DAAD România, http://daad.ro/.

Care sunt pașii pe care i-ai urmat pentru a obține această bursă?

Aș dori să menționez că bursa DAAD de care am beneficiat este ”Bursa de studiu pentru absolvenții tuturor disciplinelor”. DAAD oferă și alte burse, pentru care cerințele, documentele necesare și procedura de aplicare diferă.

Revenind la întrebare, primul lucru a fost să verific ce documente se cer (pentru tipul de bursă mai sus menționat, checklist-ul cu documentele necesare se poate găsi pe site, alegând în meniu Burse DAAD -> Burse DAAD pentru absolvenți, iar după Burse de studiu pentru absolvenții tuturor disciplinelor -> Checklist documente necesare). Deși nu mă așteptam la acest lucru (știam cam în ce domeniu îmi doresc sa continui), partea grea a reprezentat-o găsirea și alegerea unui program de studiu. Există atât de multe variante, încât această căutare poate deveni copleșitoare. Aveam așa multe tab-uri cu facultăți deschise, că am simțit că nu voi termina niciodată…

După alegerea a 3 universități (vezi formularul ”Information about your preferred master programme” din checklist), am început să traduc actele necesare, să realizez CV-ul și scrisoarea de intenție și să completez formularele cerute. După câteva zile destul de stresante, am reușit să finalizez dosarul. Am aplicat on-line, pe portalul DAAD și am și trimis aplicația prin poștă la sediul DAAD din București (conform indicațiilor). Din acea clipă, m-am rugat să fie bine.

Vei primi un e-mail de confirmare a primirii aplicației, vei aștepta, iar dacă te vei număra printre cei norocoși, vei primi o invitație la un interviu, la București. Dacă vei reuși să convingi comisia că meriți această bursă, vei primi un e-mail în care vei fi anunțat că ești bursier DAAD. Bucură-te și pregătește-te de aventură!

Care sunt criteriile de acordare a bursei DAAD?descărcare (1)

Conform site-ului DAAD, criteriile centrale de selecție sunt:

  • rezultatele academice
  • scrisoare de motivație convingătoare, care să expună motivele profesionale și personale care pledează pentru stagiul de studiu ales din Germania

Aceste criterii se aplică pentru prima etapă, cea a dosarului de candidatură. La acestea se adaugă și impresia lăsată în urma interviului. Fii relaxat (pe cât posibil, e greu cu emoțiile), transmite-le membrilor comisiei dorința ta de a studia în Germania, oferă-le argumentele necesare și fii ferm pe poziție!

Ce alte modalități de finanțare / burse de studii cunoști?

Personal, nu cunosc alte burse de studiu, care să fie acordate din România, pentru Germania, elevilor sau studenților români. Știu doar despre Deutschland Stipendium (https://www.deutschlandstipendium.de/), dar aceasta bursă se oferă doar pentru anumite universități din Germania, lista universităților disponibile poate fi consultată aici: https://www.deutschlandstipendium.de/de/1970.php?V=list#map. Modalități de finanțare poți găsi și pe site-ul universității respective sau întrebând persoana de contact de la International Office (departament care se ocupă de toți studenții străini).

de Eliza Cozma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *