Experienţa ERASMUS

Experienţa ERASMUS

img_1445083977013_1

 

Cum te-ai hotărât să aplici pentru programul ERASMUS?

M-am decis să învăţ o limbă străină nouă, pe lângă limba engleză, am ales limba germană. Eram la master în anul I şi m-am interesat dacă pot să studiez anul II de master, ambele semestre, în Germania, fiindcă aşa puteam să învăţ cel mai bine şi cel mai repede limba germană. Am obţinut acordurile din partea universităţii la care studiez, am trimis actele la universitatea din Germania, am fost acceptat si iată-mă aici.

Cum ai ales oraşul şi/sau facultatea?


Eu studiez în Clausthal-Zellerfeld, facultatea se numeşte Universitatea Tehnică Clausthal, era singura facultate din Germania cu care are parteneriat universitatea unde studiez în România, cel puţin pe specializarea mea. Nu a fost o alegere din moment ce a fost singura variantă disponibilă în Germania, desigur puteam să aleg şi alte ţări cum ar fi Polonia, Turcia, Ungaria. Sunt foarte bucuros că am ales Germania, am întâlnit oameni extraordinari, colegi şi profesori, de la care am învăţat multe lucruri noi şi interesante. Universitatea din Clausthal are foarte mulţi studenţi internaţionali, am avut şansa să cunosc şi să mă împrietenesc cu persoane din toate colţurile lumii.


Ce provocări ai întâlnit de-a lungul acestei experienţe?


Cea mai mare provocare este să stai departe de familie şi prieteni, dar mi-am făcut mulţi prieteni aici şi am reuşit să trec peste această provocare. Altă provocare au fost cursurile de specialitate în limba germană, fiind o limbă relativ nouă pentru mine am avut nevoie de timp până am început să înţeleg profesorii la cursuri.


Ai avut dificultăţi în găsirea unor cursuri echivalente?


Din fericire pentru mine cele două specializări sunt foarte similare şi majoritatea cursurilor sunt asemănătoare, nu a fost o problemă să găsesc cursuri echivalente. Vă sfătuiesc să nu vă lăsaţi descurajaţi în cazul în care nu găsiţi cursuri echivalente, se poate vorbi cu profesorii din România şi puteţi să susţineţi examene după ce vă reîntoarceţi în România pentru cursurile la care nu aţi găsit cursuri echivalente.


Acoperă bursa ERASMUS costurile de trai din ţara în care ai ales să studiezi?


Bursa Erasmus diferă de la facultate la facultate şi de perioada plasamentului în străinătate. Suma lunară pe care o primesc eu este de 500 euro/lună, 240 euro/lună este chiria şi îmi mai rămân 260 euro pentru mâncare şi alte cheltuieli. Bineînţeles că la început când am ajuns în Clausthal, am avut mai multe cheltuieli, dar într-o lună normală, fără cheltuieli în plus, bursa Erasmus acoperă costurile necesare pentru un trai decent, adică chirie + bani de mâncare şi alte cheltuieli obligatorii.


Te-a convins această experienţă/Te-ai gândit să rămâi/să te întorci în ţara în care ai studiat?


Germania este o ţară minunată şi sunt multe oportunităţi aici, dar eu vreau să mă reîntorc în România, cel puţin pentru moment, trebuie să-mi închei socotelile cu universitatea din ţară, după care am să mă decid asupra viitorului meu. În principiu cred că voi rămâne în România, pentru că e ţara mea şi sunt de părere că voi reuşi să-mi satisfac nevoile personale, profesionale şi financiare la cel mai înalt nivel prin muncă, seriozitate şi perseverenţă.


Ce ţi s-a părut diferit faţă de universitatea de la care vii?


Din punct de vedere al infrastructurii şi al organizării, facultatea din Germania este la un nivel mai înalt decât facultatea din România. Sunt mult mai mulţi studenţi internaţionali decât în România. În Germania universitatea are un campus foarte mare, foarte bine dotat şi pus la punct, lucru care nu e la fel în România, cel puţin la universitatea la care studiez eu.


Ce sfat ai oferi celor care vor să aplice pentru acest program? Ai recomanda altor studenţi această experienţă?


Vă recomand din toată inima să mergeţi cu bursa Erasmus tuturor studenţilor care aveţi acesta posibilitate, este o experienţă unică din care puteţi să învăţaţi foarte multe lucruri, puteţi să vă faceţi foarte mulţi prieteni, aveţi şansa nu numai să vizitaţi o ţară străină dar şi să locuiţi într-o ţară străină pentru o perioadă de timp. Programul Erasmus reprezintă o experienţă interesantă şi aparte, un alt avantaj este faptul că o să vă îmbunătăţiţi şi exersaţi cunoştintele de limbi străine pe care le aveţi.


Ce ai învăţat din această experienţă (despre oameni/tara gazda/cultura/programul ERASMUS)?


Am învăţat foarte multe lucruri noi şi interesante despre alte culturi din toată lumea, toţi avem aceleaşi abordări asupra lucrurilor şi suntem foarte asemănători, dar în acelaşi timp şi foarte diferiţi datorită tradiţiilor şi obiceiurilor meleagurilor unde ne-am născut şi am crescut. Mi-am îmbunătăţit cunoştintele de limba germană şi engleză + cunoştinţele academice.

1121

de Claudiu Hurdugaci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *