Cristina iti povesteste despre Universitatea din Heidelberg

Prima imagine care-mi apare in fata ochilor atunci cand ma gandesc la universitatea la care studiez e privelistea senina de pe cele doua laturi ale raului Neckar. De pe malul stang se vede castelul cu turnurile lui pietruite, veghind de la inaltime cladiri sculptate, localuri ce pastreaza un aer medieval si mai ales corpul facultatii de filologie. Intreaga asezare de la poalele castelului e denumita centrul vechi, in care istoria orasului se pastreaza neatinsa. E locul perfect pentru cei care vor sa studieze literatura, filozofia si tot ceea ce tine de cunoasterea umanului, pentru ca au ocazia sa faca asta intr-o atmosfera de poveste.

Apoi, de pe malul drept se vad conacele maiestuoase care se inalta pe un deal impadurit, acoperite de o ceata groasa in diminetile racoroase. In partea aceea de oras se afla campusul facultatilor de stiinte realiste si ale naturii, cladirile de cercetare din domeniul medical si tehnologic. Tot acolo sunt dispuse si caminile studentesti. E un loc imens, in care te poti pierde intr-o prima plimbare. Sunt foarte multe locuinte destinate studentilor; toate sunt aranjate si intretinute foarte bine. Preturile de inchiriere a unei camere (asta pentru ca fiecare student se bucura de camera separata, in interiorul unui apartament) sunt accesibile (de la 260€ la 420€), mult mai scazute decat cele private. Totusi, e bine de stiut pentru cei care se gandesc sa studieze in Heidelberg ca locurile in camine se epuizeaza extrem de repede, iar chiriile private sunt destul de greu de gasit. Asta pentru ca cei care fac reclama la locuinte sunt de cele mai multe ori tineri la randul lor si prefera sa primeasca mai multe cereri, pentru ca apoi, dupa un timp stabilit de ei, sa decida asupra chiriasului potrivit. Cu alte cuvinte, la inceputul anului universitar, in oras se deschide sezonul de “vanatoare de locuinte”. 

In schimb, odata ce semestrul a inceput, studentii se bucura din plin de ceea ce le ofera universitatea. Tot in zona caminelor, se gasesc si facilitatile sportive, ce cuprind bazine de inot, terenuri de tenis, sali de gimnastica, de fitness si de orice sport de echipa la care te poti gandi. Cu un card de student, oricine, de la orice specializare, poate avea acces la cursurile de sport si de dans (unele, precum baletul, Pilates, inotul cu profesor s.a. se platesc pe semestru). Pentru cei inscrisi la filologie, exista un club al scriitorilor, un grup exclusiv de poezie si un altul de teatru, in care sunt primiti toti cei cu inclinatii artistice. Clubul scriitorilor si cel de teatru se tin in limba engleza. Universitatea mai uimeste si prin diversitatea studentilor admisi. Sunt prezente multime de nationalitati si culturi, din toata Europa, Asia, cele doua Americi, ceea ce face ca experienta studenteasca sa fie una multi-culturala si imbelsugata de-a dreptul. In cateva cuvinte de final, orasul Heidelberg e un loc perfect pentru studenti, pentru ca le indeplineste toate dorintele legate de studiu, de distractie si de relaxare. Studiul in Heidelberg e vis, e cunoastere, e dezvoltare, e deschidere, e implinire.

    

1 thought on “Cristina iti povesteste despre Universitatea din Heidelberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *