Beuth Hochschule für Technik Berlin de Teodor Chiaburu

Desi nu are aceeasi traditie si vechime ca cele trei mari universitati din Berlin (HU, FU si TU), die Beuth Hochschule für Technik (pe scurt BHT) a devenit in ultimii ani o destinatie de studii tot mai atractiva pentru elevii pasionati de stiinte, tehnica si inginerie, care sunt pe deasupra tentati si sa experimenteze viata multiculturala din capitala germana.

In primul rand, pentru a intelege prin ce se deosebeste BHT de celelalte universitati, ar trebui subliniat conceptul de Hochschule in comparatie cu cel de Universität. Al doilea se refera la universitatea in sensul clasic / traditional al cuvantului, asa cum o cunoastem si in Romania. Orele sunt organizate, de obicei, in curs (Vorlesung) si seminar (Seminar / Übung), iar metodele de predare sunt mai degraba teoretice. La Hochschule accentul se pune mai mult pe practica si pe aplicarea imediata a notiunilor invatate. Aici nu exista Vorlesung, ci doar Seminar, Übung sau Labor. Grupele de studenti sunt mult mai mici decat la Uni, ceea ce inseamna ca ajungi sa iti cunosti toti colegii, lucru rar intalnit la o universitate de masa, unde se intampla sa asisti la un curs alaturi de alte cateva sute de studenti. De asemenea, comunicarea cu profesorii este mai eficienta si mai rapida. Pe de alta parte, universitatile mari au, desigur, avantajele lor. Fiind finantate mai bine, ofera cateva facilitati in plus: sali de curs mai mari, oferta educationala mai variata si tot felul de cursuri extracuriculare interesante pentru pasionatii de sport, muzica, teatru etc. Merita mentionata si posibilitatea de a urma o cariera in cercetare dupa absolvire.

In ceea ce priveste strict BHT, pot spune ca se fac progrese mari de la un an la altul. Oferta de studii se largeste, pentru a tine pasul cu noile cerinte de pe piata muncii. De exemplu, in 2017 a debutat un program de master nou in domeniul Data Science & Artificial Intelligence. Se investeste mult si in infrastructura, iar acum BHT dispune de imprimante 3D, de un laborator de robotica si de unul pentru simulari in realitatea virtuala (in care lucrez in prezent ca studentische Hilfskraft si urmeaza sa imi scriu licenta pe o tema din domeniu). Toate facultatile au prevazute in programul lor de studii o practica de minim trei luni la o companie din Berlin. Este o oportunitate excelenta de a avea primul contact cu industria si a aplica ce ai invatat in facultate. Nu ti se pune direct la dispozitie un loc de practica, dar cam toti profesorii sunt bucurosi sa te ajute si sa-ti faca o recomandare.   

In concluzie, ii incurajez pe toti elevii interesati de Naturwissenschaften si dornici sa se perfectioneze intr-un domeniu tehnic sa ia in calcul optiunea de a studia la Beuth. Eu nu regret nicio clipa alegerea facuta si sunt sigur ca si voi veti fi multumiti de ce vi se va oferi aici.

1 thought on “Beuth Hochschule für Technik Berlin de Teodor Chiaburu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *