March 12, 2016

Ghid Complet

Vreau să studiez în Germania

DEgoals

Ghidul prezentat conține informații utile pentru cei interesați de studiul în cadrul unei universități din Germania. El însă, poate nu acoperă în întregime aria informațiilor posibile despre viața universitară germană. Din acest motiv, dorim să îți sugerăm, pe lângă acest articol, și alte pagini unde poți găsi o sumedenie de informații în această privire. Dacă te descurci cu limba engleză, poți consulta și următoarele site-uri:

Universitățile din Germania se numără prin topul celor mai renumite universități din Europa, sau chiar din lume.

Programele de studiu pe care le poți urma sunt numeroase. Unele dintre ele încep în semestrul de iarnă (Octombrie), altele în semestrul de vară (Aprilie). De aceea, este important să te informezi de la început pentru ce facultate optezi și când încep cursurile.

Un lucru important este că, în Germania, majoritatea facultăților de stat sunt gratuite. Există doar anumite taxe de administrare care se plătesc în fiecare semestru, însă ele nu reprezintă taxa de studiu. Aceste taxe pleacă de la câteva zeci de euro și ajung aproape de 300 de euro pe semestru.

Oferta universitară o poți consulta pe unul din site-urile dedicate în acest sens:

În articolul de față poți consulta mai multe dintre chestiunile legate de:

1.  Învățământul din Germania:

2. Finanțare/Burse:

3. Drumul către studiul universitar:

4. Cazare, costuri de trai și formalități:

5.  Documente necesare înainte de plecare

6.  Activități în timpul liber

Învățământul în Germania

Formele de învățământ din Germania

Cei ce vor să studieze în Germania, au posibilitatea să aleagă între mai multe forme de învăţământ universitar cum ar fi, pe de o parte Universităţi şi Universităţi tehnice (Universität), iar pe de altă parte facultăţi, care au la bază asimilarea materiilor din punct de vedere practic şi mai puţin teoretic, aşa numitele Fachhochschulen.

Fachhochschulen sunt mai mult o particularitate a sistemului de învăţământ universitar german. Principalele caracteristici ale unui astfel de tip de facultate sunt:

 • accentul se pune pe practică şi mai puţin pe teorie;
 • cursurile au loc cu un număr mic de studenţi;
 • materii care au foarte mare legătură cu ceea ce se confruntă un absolvent la locul de muncă;
 • timpul de studiu este mai redus ca la o facultate/universitate normală;
 • absolvenţii unei Fachhoschule care au absolvit studiul cu note foarte bune se pot înscrie la doctorat doar în cadrul unei universităţi, deoarece Fachhochschulen nu oferă posibilitatea absolvirii unui doctorat.

Vreau să revin la cuprins

Sistemele de notare de la universitățile din Germania

Sistemul de notare german este diferit de cel de notare românesc. Cu toate acestea, Germania a adoptat şi sistemul de notare european, bazat pe numărul de credite (ECTS) pentru a facilita echivalarea notelor din ţările europene. Astfel, la universităţile din Germania, se întâlnesc două tipuri de sisteme de notare (ca de altfel şi la universităţile din România): cel german şi cel european.

Sistemul de notare german

Sistemul de notare german cuprinde note de la 1 pentru foarte bine până la 5 pentru insuficient. Se pot acorda şi note cu zecimale, astfel:

Notă – Puncte Modul de notare Procentul de cunoaştere a materiei
1,0 -1,3 Foarte bine (sehr gut) ≥90-100%
1,7 – 2,3 Bine (gut) ≥75-88%
2,7 Foarte satisfăcător
(vollbefriedigend)
≥70
3,0-3,3 Satisfăcător
(befriedigend)
≥65-60%
3,7-4,0 Suficient (ausreichend) ≥ 50-55%
5,0 Insuficient (nicht ausreichend) ≤ 50

La universităţile care au ca şi condiţie de admitere Numerus Clausus (adică numărul de locuri este limitat) sistemul de notare diferă, după cum urmează:

Notă – Puncte Modul de notare
16 – 18 Foarte bine (sehr gut)
13 – 15 Bine (gut)
10 –  12 Foarte satisfăcător (vollbefriedigend)
7 – 9 Satisfăcător
4 – 6 suficient
1 – 3 insuficient

 

Un examen este considerat promovat în condiţiile în care se va obţine cel puţin calificativul suficient (adică 4,0 sau între 4-6 puncte).
Vreau să revin la cuprins

Sistemul de notare european

ECTS ( The European Credit Transfer System ) : Sistemul European de Transfer al Creditelor a fost introdus de Comisia Europeană cu scopul de a facilita accesul studenţilor străini pe piaţa universitară europeană, pentru a asigura trasparenţa şi mobilitatea acestora în Europa. De asemenea, s-a dorit o unitate pe plan european în acordarea notelor, pentru o mai bună apreciere a acestora. Un an universitar are 60 de credite.

Rezultatele examenelor sunt exprimate prin note, dar pentru o mai mare transparenţă a acestora s-a elaborat şi o scală europeană de notare, folosită în paralel cu unul dintre sistemele de notare german.

Notare generalaPuncte Notare – Numerus Clausus – Puncte NotareECTS Evaluare
1 – 1,5 12 – 18 A Excelent
1,6 – 2,3 9 –  11 B Foarte bine
2,4 – 2,9 7 –  8 C Bine
3,0 – 3,5 5 –  6 D Satisfăcător
3,6 – 4 4 E Suficient
> 4 0 – 3 F Insuficient

Vreau să revin la cuprins

Sistemul de notare pentru diplomele de masterat

Pentru cei care sunt înscrişi la studiile de masterat în Germania, media de absolvire va reprezenta media aritmetică a notelor obţinute la examene şi a notei obţinute pentru lucrarea de dizertaţie. În funcţie de această medie (Gesamtnote) se vor acorda următoarele titluri de absolvire a studiilor de masterat:

Summa cum laudae = Excellent (ausgezeichnet) pentru un punctaj între 13,0-18,0

Magna cum laudae = Foarte bine (sehr gut) pentru un punctaj între 9,0-12,99

Cum laudae = Bine (gut) pentru un punctaj între 6,5-8,99

Rite = suficient (genügend) pentru un punctaj între 4,0-6,59

Vreau să revin la cuprins

 

 

 

guvernul-ar-putea-demara-primul-imm-un-program-de-finantare-pentru-antreprenori Finanţare/Burse

Ca şi în cazul educaţiei în România, există trei modalităţi principale prin care poate fi susţinut financiar studiul în străinătate: banii de buzunar, bursele oferite de către organizaţii naţionale sau internaţionale şi joburile studenţeşti.

timthumb.phpBurse

Pentru cei ce nu reuşesc să se descurce din resurse proprii (economii, bani de la părinţi, bunici, mătuşi etc.), bursa este una dintre cele mai râvnite variante pentru că, de regulă, este primită direct în cont, în fiecare lună, un venit sigur atâta timp cât bursierul dovedeşte că merită să fie sprijinit semestru de semestru. În funcţie de studiul dorit sau început şi chiar şi în funcţie de universitatea aleasă, există o sumedenie de organizaţii la care putem apela pentru burse. Cele mai mari șanse pentru a obține o bursă de studii le vei avea prin intermediul programului DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). Pe site-ul acestui program (www.daad.ro) poți găsi o bază de date ce cuprinde burse de studiu. Este bine de știut că pentru a beneficia de o bursă DAAD va trebui sa aplici din timp. Oferta de burse de studiu se publică în luna septembrie pentru anul următor de studii.

De asemenea, pe site-ul http://www.studentie.ro/burse/ poți găsi o mulțime de oportunități pentru burse de studii, în funcție de domeniul în care dorești să studiezi.

În principiu, un student nu are dreptul să primească mai mult de o bursă simultan, dar aceste condiţii, precum şi criteriile de acordare a burselor pot diferi destul de mult de la caz la caz. În primul rând, pentru a obţine o bursă, este nevoie să ştim cine ne-ar putea ajuta. În acest sens am selecţionat câteva pagini web, lista nu este însă completă pentru că şi universităţile pot oferi burse studenţilor străini, în special celor din Europa de Sud-Est. Sfaturi, dar şi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări în ceea ce priveşte dosarul pentru obţinerea unei burse pot fi citite pe multe dintre site-urile de mai jos. De regulă, nu neapărat foaia matricolă este esenţială, ci activităţile extracurriculare: participările la sesiuni de comunicări ştiinţifice, publicaţiile, gradul de implicare în societatea civilă etc. De asemenea, foarte foarte important şi deloc de neglijat este şi termenul limită de trimitere a aplicaţiei de bursă. Adesea, actele trebuie expediate cu minim 12 luni înainte de a începe studiul dorit, iar nu în ultimul rând, motivaţia de a primi bursă trebuie să fie extrem de bine formulată. Trebuie să ştim de ce chiar noi merităm bursă, de ce vrem să studiem chiar la Universitatea R din oraşul M din Germania, de ce am ales studiul respectiv, dar şi cum credem că ne va influenţa acesta viitorul.

Adrese burse:

Wissenschaftsgeschichte: Forschungsvorhaben mit Bezug zu den Beständen der Herzog-August-Bibliothek, Wolfenbüttel 

Vreau să revin la cuprins

 

 

 

 

job-prive

Job-urile studenţeşti

Orice student în Germania are dreptul să lucreze part time („Halbzeit”) în timpul facultăţii, în cazul în care consideră că are nevoie de un venit suplimentar pentru a-şi finainta studiile. Important este de reţinut că studenţii pot să lucreze maxim 80h/luna. Contracte pot fi, însă şi de 10h/lună. Prevederile legate de numărul de ore lucrate, specificul job-ului, sarcini şi perioadă contractului de muncă sunt prevăzute în contractul semnat cu angajatorul. Contractele sunt în general încheiate pe o perioadă determinată (în general de 2 ani, dar diferă de specificul job-ului şi al companiei sau instituţiei angajatoare) şi sunt direct influenţate de durata studiului. Când studentul nu mai este înscris la o universitate din Germania sau când şi-a absolvit studiile, atunci contractul se dizolvă automat, fiindcă nu mai are dreptul să fie angajat cu statutul de student.

Unde poţi lucra?

Principala instituţie care oferă job-uri pentru studenţi este chiar universitatea. Sunt căutaţi studenţi pentru bibliotecă, Sprachzentrum, diferite proiecte de cercetare ale facultăţilor sau chiar profesorii au nevoie de asistenţi, care să îi ajute în pregătirea cursurilor. Există pe site-ul oricărei universităţi germane o rubrică („Studentische Stellenanzeigen”) unde sunt afişate job-urile studenţeşti oferite în cadrul universităţii la diferite departamente. Indiferent de domeniu şi specificul activităţii, parte din denumirea job-ului este „Studentische Hilfskraft”. În general se poate câştiga de la 8 euro la 13 euro /oră, în funcţie de universitate şi prevederile landului respectiv. Fiecare universitate a încheiat un contract cu sindicatele şi conducerea landului respectiv, prin care se obligă să plătească o anumită sumă studenţilor. De aceea este bine, înainte de a semna un contract de muncă cu universitatea, să verifici „Tarifvertrag”-ul în vigoare pentru landul respeciv şi să citeşti atent toate prevederile înscrise acolo.

În afară de universitate există numeroase firme care oferă poziţii disponibile pentru studenţi. Job-urile se găsesc fie pe site-ul „Career centre” al fiecărei universităţi sau se primesc prin diverse newlestter-uri. Important de reţinut este că fimele nu sunt obligate să respecte niciun „Tarifvertrag” şi, în consecinţă, pot plăti studenţii mai puţin/mai mult. Este bine să citiţi atent prevederile din contract legate de plată pe oră.

Află mai multe despre dreptul de muncă și cum poți aplica pentru un job aici.

LOGO_LSRS_Germany_19.04.11LSRS Germania îți pune de asemenea la dispoziție o pagină unde poți găsi diverse oferte de la partenerii noștrii: http://germania.lsrs.ro/vreau-sa-lucrez/oferte/

Concediu

Pentru un contract de 80h/lună („Halbzeit”) ai dreptul la jumtate din zilele de concediu pe care le-ai primi dacă ai lucra cu normă întreagă. Ai dreptul, deci, la 12 zile de concediu/an. Dacă lucrezi mai puţine ore pe lună, atunci şi numărul zilelor de concediu scade. Imporant este să citeşti contractul şi să verifici ce este prevăzut la articolul legat de concediu.

Documente necesare pentru angajare

La angajare (fie la universitate, fie la o firmă) ai nevoie de următoarele documente:

      • Immatrikulationsbescheningung
      • Asigurare medicală
      • Număr de asigurare socială (primit odată cu înregistrarea în Germania)
      • Freizügigkeitsbescheinigung (se obţine de la Ausländerbehörde)
      • Steuernummer (se obţine de la Finanzamt-ul din oraşul/regiunea respectivă)

Vreau să revin la cuprins

 

 

 

Drumul către studiul universitar

goalsCe pot face pentru a ajunge să studiez la facultatea dorită?

În primul rând, este important de știut că studiul în Germania implică cunoașterea unei limbi străine, respectiv limba germană, sau limba engleză.

Pentru majoritatea facultăților este necesară cunoașterea limbii germane, mai ales pentru programele de studii tip „Bachelor“. Denumirea stă pentru studiul universitar primar, adică pentru prima specializare. În cazul unui elev care a terminat liceul, acesta este primul pas în dezvoltarea personală în cazul studiului la o universitare. Următorul pas ar putea fi urmarea unui studiu de Master, care necesită studii anterioare de tip universitar.

În cazul unui Master, șansele de a găsi un program în limba engleză sunt mai ridicate decât în cadrul unui studiu de tip „Bachelor”. Pentru ambele tipuri de studiu, cunoașterea limbii germane poate fi, dacă nu necesară, cel puțin foarte folositoare. Totuși, există și posibilitatea studierii în limba engleză, timp în care, în particular, poți învăța limba germană.

Pentru un elev de liceu, este necesară în primul rând diploma de Bacalaureat, admiterea făcându-se la multe facultăți pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat. Pe lângă aceasta, după caz, se va cere redactarea unei scrisori de motivare, foaia matricolă, prezentarea CV-ului, copie după un act de identitate, iar în cazul unor anume studii există chiar și examinări ce pot decide dacă o persoană este potrivită pentru un anume program de studiu.

În cazul celor care ai studiat deja la o universitate, admiterea se va face pe baza rezultatelor obținute la facultatea precedentă, precum și, după caz, redactarea unei scrisori de motivare, prezentarea CV-ului, copie după un act de identitate și eventual un test.

Pentru elevii de liceu este importantă organizarea din timp. Este bine de știut faptul că termenele de înscriere la facultățile din Germania diferă mult. Există anumite facultăți care pretind prezentarea documentelor necesare, printre care și diploma de Bacalaureat, încă din luna mai. În cazul acesta, înscrierea la o astfel de facultate devine imposibilă, deoarece examenul de Bacalaureat se desfășoară abia în luna iunie sau iulie a anului respectiv. Multe facultăți permit trimiterea parțială a documentelor, pentru a garanta statutul de înscris al posibilului viitor student, urmând ca apoi să se completeze dosarul.

Spre exemplu, în cadrul Universității Ludwig-Maximilians din München, termenul limită de înscriere este 15 iulie, însă completarea dosarului se poate face cu până la o săptămână sau două mai târziu, timp în care pot primi alte acte necesare, precum diploma de Bacalaureat. În alte cazuri, regulile sunt mai stricte și există un termen limită care nu poate fi depășit. Este însă recomandat să le trimiți pe toate cât mai din timp. De asemenea, există probleme, iar în unele cazuri Dovada Înlocuitoare a Diplomei de Bacalaureat nu este acceptată de facultatea la care te înscrii. Poți fi astfel respins din motiv că încă nu deții diploma de Bacalaureat.

Important, înainte de a trimite actele să te interesezi prin ce procedeu se cere înscrierea la facultatea unde vrei să studiezi. Există posibilitatea de a trimite actele direct la facultate, sau de a le realiza prin intermediari, precum hochschulstart.de sau uni-assist.de. Această decizie ține de fiecare facultate în parte, unele facultăți obligând studenții să se înscrie direct sau prin intermediari.  Acești intermediari sunt responsabili cu verificarea veridicității documentelor și au rolul de a ușura volumul de muncă al universității la care aplici. Răspunsul final, de acceptat sau respins, este trimis însă de facultate. În cazul intermediarilor, se poate pretinde achitarea unei taxe în valoare ce depinde de numărul de facultăți la care aplici. De obicei este pe undeva la 70 de euro. În cazul în care trimiți documentele direct la facultate, nu se mai aplică costuri suplimentare. Singurele costuri, în ambele cazuri, fie a trimiterii prin intermediar, sau direct la facultate, sunt cele de transport. Există  posibilitatea de a le trimite în mai multe moduri. Cel mai recomandat, însă și cel mai costisitor este trimiterea prin curier rapid. Aici pot ajunge costurile pe undeva la 70-80 de euro, însă actele ajung chiar și în interval de 24 de ore. De asemenea, nu uita să ceri, dacă este posibil, confirmarea prin SMS a primirii documentelor în Germania. În acest fel, vei ști când au ajuns.

Majoritatea facultăților cer legalizarea actelor trimise, precum și traducerea lor, după caz. Însă, se poate cere chiar și apostilarea acestora. În acest caz, este de luat în considerare timpul pe care îl implică acestea. Interesează-te exact unde poți realiza acest lucru în orașul în care locuiești și cât timp durează. Pentru apostilare poți aștepta până la 2-3 zile sau chiar mai mult. De asemenea și aici intervin costuri suplimentare. În funcție de numărul de acte, se poate ajunge ușor la sume apropiate de 100 de euro. Important de reținut este că niciodată nu se trimite documentul original la facultate, deoarece unele facultăți au o politică ce nu permite returnarea acestora până la finalizarea studiilor, sau distrugerea lor în termen de 1 an de zile. Riști astfel să rămâi fără acte pentru câțiva ani buni, sau să le pierzi definitiv. Întotdeauna trimite numai copiile!

Înainte de toate, documentul vital pentru studiul în la o universitate din Germania este diploma de limbă. Dacă dorești să studiezi în cadrul unui program de tip „Bachelor”, va fi, de cele mai multe ori diploma de limbă germană. Pentru un master, dacă dorești să îl studiezi în limba engleză, este necesar un atestat de limbă engleză.

Este recomandată obținerea diplomei de limbă cu maxim 2 ani înainte de înscrierea la universitate, deoarece unele facultăți cer ca acestea să fi fost eliberate cu mai puțin de 2 ani în urmă. Motivul este că în acest timp se presupune că, neexersate, cunoștințele de limbă se pierd și astfel, se cere reexaminarea. Interesează-te din timp unde poți susține examenul de limbă și în ce perioadă. De obicei există doar câteva dăți pe an în care se poate susține testul de limbă.

Câteva examene cunoscute de limbă germană sunt:

     • TestDaf (Test Deutsch als Fremdsprache) (ex: cu nivelul minim 4/5 în toate probele testului)
     • DSD (Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz – Zweite Stufe)
     • Goethe-Zertifikat – B2/C1/C2

TestDaf și Goethe-Zertifikat pot fi susținute în mai multe centre din țară, fiind organizate și de Institutul Goethe din România.

Unele facultăți cer un punctaj minim obținut în cadrul testului TestDaf. De obicei sunt 4/5 puncte în toate probele testului. În alte cazuri poate fi mai permisiv, spre exemplu se acceptă și într-una din probe 3/5 puncte, iar în restul 4/5. Testele de limbă au mai multe probe de verificare a cunoștințelor. Acestea sunt: Citire, Scriere, Ascultare, Vorbire.

În cazul certificatului Goethe, cerințele diferă de la facultate la facultate. În cazul anumitor facultăți, poți fi acceptat și cu nivel B2, însă în cazul altor facultății este necesar chiar Goethe C2, echivalentul nivelului de vorbitor nativ, care este foarte dificil de obținut.

De reținut, faptul că celelalte două examene din exemplele de mai sus, respectiv TestDaf și DSD certifică un nivel de cunoaștere C1. Este deci mai ușor, teoretic, susținerea unuia din cele două examene. Dacă nu știi ce înseamnă toate aceste nivele, click aici.

Susținerea unui astfel de examen implică alte costuri, majoritatea pretinzând o taxă între 100 și 200 de euro, după caz.

În funcție de universitate, poți fi acceptat și cu un nivel mai mic de germană, fiind necesară ulterior aprofundarea limbii germane. Se va cere apoi, ca, spre exemplu, după primul semestru sau după primul an să se prezinte diploma de limbă de un nivel avansat. În acest timp, poți fi acceptat și înscris la facultate, dar nu vei urma efectiv cursurile facultății, ci ești obligat să înveți limba germană pentru un semestru sau un an. După învățarea limbii germane și prezentarea testului de limbă vei putea începe cursurile. Un semestru sau un an este așadar investit în învățarea limbii. Este, cel mai recomandat, cunoașterea la un nivel avansat a limbii germane înaintea începerii studiilor. În acest fel poți începe cursurile din prima și economisi și timp prețios.

Vreau să revin la cuprins

maxresdefaultAm trimis actele, ce fac în continuare?

Dacă ai trimis toate documentele la facultate sau, după caz, la intermediar, următorul pas este răbdarea, precum și verificarea continuă a statusului înscrierii. Majoritatea facultăților, precum și a intermediarilor, oferă un portal dedicat verificării stadiului de prelucrare al înscrierii. Poți vedea în ce măsură este procesată înscrierea, dacă au ajuns documentele trimise, sau dacă lipsesc anumite documente, iar dosarul necesită completare.

Recomand, din proprie experiență, verificarea cât mai des posibil a statusului înscrierii, deoarece te poți trezi cu 1 zi înainte de termenul limită de completare a dosarului, că anumite acte nu sunt valide.

De obicei, răspunsul de la facultate vine la 1-2 luni după înscriere. Acesta poate fi trimis fie în format electronic – pe email sau pe portalul de înscriere al facultății – , fie prin poștă. În cazul în care îl primești prin poștă, ai grijă să verifici mereu cutia poștală, iar dacă răspunsul întârzie să apară, interesează-te la Poșta Română sau informează facultatea cât mai repede.

Vreau să revin la cuprins

accepted_stamp_by_schaefdogg-d4atiy0Am fost acceptat! Ce urmează?

Felicitări! Dacă ai fost acceptat la facultatea dorită, vei fi informat de conducerea universității în legătură cu pașii următori. De obicei, în scrisoarea de accept ești informat în legătură cu data la care trebuie să vă prezentați la facultate pentru înmatriculare. Înmatricularea este înregistrarea efectivă ca student. Aici va fi obligatorie prezentarea tuturor documentelor trimise la înscriere, printre care și diploma de Bacalaureat, precum și a asigurării medicale, dar în original. Examinatorul doar se va uita la ele și le vei lua înapoi. Din nou, nu se dau niciodată documentele originale!

Se poate întâmpla ca data la care ești obligat să te înmatriculezi la facultate să fie cu mult mai devreme decât cea a începerii studiilor. Poți fi chemat chiar și la o săptămână după primirea scrisorii de accept. Așadar, lucrurile se petrec din scurt, și trebuie luată în considerare și achiziționarea unui bilet de avion sau, după caz, o plecare spontană cu mașina în Germania, la facultatea unde ai fost acceptat.
Vreau să revin la cuprins

 

 

Cazare, costuri de trai și formalități

Unterkunft-Online-Buchen-Bayern-Niederbayern-Bäderdreieck-Rottal-128679_imageCazare

Germania este o țară cu un nivel de trai ridicat, ceea ce implică și costuri pe măsură. Costurile pentru cazare diferă foarte mult în funcție de zona Germaniei în care te afli, precum și de locuința pe care o alegi. Dacă dorești să stai la cămin, poți plăti 100-200 de euro sau mai mult pe lună. În cazul în care alegi varianta închirierii unei camere într-o locuință, poți plăti 300-500 de euro pe lună sau mai mult. Pentru o locuință pentru o singură persoană, gen garsonieră, costurile, în cazul Bavariei, sar de 500 de euro pe lună.

În Germania facultățile nu au campusuri, iar căminele sunt independente de universități. La un cămin poți întâlni studenți de la toate facultățile și din toți anii. În cazul căminelor poți opta pentru o cameră împărțită cu o altă persoană sau persoane. În multe cămine există băi și dușuri comune, în cameră aflându-se doar patul și biroul de studiu, iar după caz, alte lucruri necesare pentru traiul zilnic. Poți sta la cămin chiar singur în cameră, dacă alegi această variantă. În cazul căminelor de stat locurile sunt însă limitate, cererea fiind foarte mare. De asemenea, o cerință importantă pentru șederea la un cămin de stat este ca persoana care depune o cerere pentru un loc să fie deja înmatriculată la o universitate germană. În unele cazuri, timpii de așteptare pentru eliberarea unui loc sunt între un semestru și până la patru semestre. Va trebui să aștepți cel puțin jumătate de an, dacă luăm în considerare informațiile de pe unele pagini ale căminelor studențești. Informal, insistențele pot deschide multe uși, iar obținerea unui loc poate fi realizată mai devreme.

Trebuie să iei în considerare faptul că, până în momentul în care nu ai dovada de student de la facultate, nu poți aplica pentru un loc la cămin, iar, în acest caz ar fi recomandat ca pentru prima jumătate de an să ai și un plan de rezervă.

Există, de asemenea și cămine private, dotate cu toate utilitățile, în care ai o garsonieră proprie. Aici nu se mai pune problema așteptării. Prețurile sar însă, spre exemplu, în zona Bavariei, de 500 de euro pe lună.

În ce-a de-a doua situație, se poate închiria o cameră într-o locuință. De obicei, există locuințe, precum apartamente normale, în care locuiesc numai studenți. Astfel, poți obține o cameră care este numai a ta, într-un apartament cu mai multe camere. Baia și bucătăria, împreună cu toate celelalte utilități sunt comune.

În cazul în care dorești să stai singur, ai opțiunea de a alege închirierea unei garsoniere într-un bloc de locuințe normal. Aceasta este însă și cea mai costisitoare metodă. Problematic este de asemenea, pentru străini, faptul că acestea se obțin și greu.

Din experiență personală, pot spune, că poți întâlni în unele cazuri cozi la intrarea în locuința pe care ești interesat să o închiriezi, deoarece cererea este prea mare, iar proprietarul nu are timp să stea numai cu tine. Există zile programate pentru vizitarea garsonierei, iar acestea sunt deschise pentru toți cei interesați și care contactează propietarul în prealabil.

Se cere apoi, de către proprietar, completarea unei fișe cu detalii despre tine. În cazul în care ești elev/ viitor student și nu ai venituri, va fi necesară specificarea ocupației unuia dintre părinți. Poți întâmpina probleme din cauza naționalității, însă nu într-un sens discriminatoriu.

În Germania, chiriașii sunt foarte protejați. În cazul în care cineva refuză fără motiv plata chiriei, proprietarul, dacă acest lucru se întâmplă într-un anotimp rece precum iarna, nu îl poate da afară pe chiriaș. În cazul în care părinții lucrează în România, lucrurile sunt și mai încurcate, deoarece proprietarul are dificultăți majore de a lua legătura cu semnatarii contractului și de a-i trage la răspundere. De aceea, proprietarii sunt pur și simplu precauți cu persoanele pe care le aleg. În cazul unui cetățean german sau a unei persoane care are un loc de muncă în Germania, indiferent de naționalitate, lucrurile sunt mai simple, deoarece îl poate acționa în instanță mai ușor pe neplatnic. Desigur, poți reuși să închiriezi și în acest fel o garsonieră. Exemplul de mai sus este după modelul din zona Bavariei, unde cererea este foarte mare. În alte zone, există șanse, probabil, mai mari. De aceea, este bine să te gândești din timp spre ce variantă te orientezi.

Cele mai cunoscute site-uri de anunțuri imobiliare din Germania sunt:

Vreau să revin la cuprins

Costuri de trai în funcție de regiune

De foarte multe ori, îţi alegi facultatea la care doreşti să aplici şi în funcţie de bugetul pe care îl vei avea pentru fiecare lună pentru costurile de trai. Deoarece în oraşele din Germania există destul de multe diferenţe în ceea ce priveşte aceste costuri, în funcţie de mărimea oraşului sau landul în care este situat, îţi oferim mai jos un calcul estimativ al costurilor de trai din cele mai importante oraşe din Germania, în speranţa că vei face cea mai potrivită alegere pentru tine:

1. Land: Nordrhein-Westfalen2000px-Coat_of_arms_of_North_Rhine-Westfalia.svg

Oraşul: Köln (valabil şi pentru oraşele Düsseldorf, Bonn, Essen, Aachen)

Poziţie geografică: Vestul Germaniei

În vest, costurile de trai sunt ceva mai scăzute decât în sudul sau capitala Germaniei. Astfel, într-o lună un student din vestul Germaniei cheltuieşte în medie pentru:

Chirie între 230-280 de euro/lună, pentru o cameră într-un cămin studenţesc sau între 200-300 de euro pentru o garsonieră sau o cameră într-o locuinţă privată. Locuinţele studenţeşti din vestul Germaniei sunt, de fapt, apartamente de 2-3 camere, foarte bine întreţinute, cu baie şi bucătărie mobilată, iar în preţul chiriei intră şi costurile de întreţinere (inclusiv abonamentul pentru internet). În cazul în care nu dispui de foarte mulţi bani, poţi căuta tot la căminele studenţeşti apartamente de 4-6 camere, cu living, bucătărie şi baie comună. Indiferent de numărul camerelor dintr-un apartament, fiecare student are cameră proprie.

Tip: Având în vedere numărul foarte mare de cereri pentru locurile din cămine, este foarte important să iei legătura cu persoana care se ocupă de repartizări din timp. În cazul în care nu vei primi un răspuns în timp util, poţi să contactezi şi coordonatorul facultăţii pentru a-l ruga să te ajute în această problemă (un mail din partea unui profesor de la universitatea la care doreşti să studiezi către personalul care se ocupă cu înscrierea în cămin va scurta considerabil timpul de aşteptare). Link-ul Studentenwerk-ului din Köln, instituţie ce se ocupă cu repartizarea locurilor în cămin este: http://www.kstw.de/

Pe acest site, va trebui să completezi o cerere pentru un loc în cămin, urmând a fi contactat de către personalul angajat în cazul unui răspuns pozitiv.

În cazul în care nu ai prins un loc în cămin, poţi opta pentru închirierea unei locuinţe private. Pe internet vei găsi foarte multe site-uri cu persoane care caută colegi de apartament. Aproape 99,99% vor dori să te cunoască, selecţia viitorilor chiriaşi realizându-se sub forma unui interviu (unei discuţii faţă în faţă) cu studenţii ce locuiesc deja în apartamentul respectiv. Chiar dacă optezi pentru închirierea unei garsoniere, va trebui să te întâlneşti personal cu proprietarul locuinţei. Este important, deci, să fii prezent în oraşul respectiv, deoarece este extrem de dificil (aproape imposibil) să rezolvi lucrurile prin E-mail sau telefon (chiar dacă eşti dispus să plăteşti chiria pe 10 luni înainte, proprietarul/chiriaşii tot vor dori să te cunoască). În acest caz, trebuie să găseşti cazare ori la un prieten, ori la un hostel pentru timpul care va trebui să îl aloci căutării unei locuinţe.

Tip: Deşi pe site-urile imobiliare vei găsi multe chirii care la prima vedere ţi se vor părea foarte avantajoase, trebuie să ai grijă să nu fie vorba, de fapt, despre KALTMIETE (preţul chiriei în care nu sunt incluse utilităţile). Pe site-ul respectiv, vei găsi şi preţul WARMMIETE, care reprezintă preţul chiriei plus utilităţile, ce poate ajunge cu 100-150 de euro mai mult decât preţul KALTMIETE. De foarte multe ori, vei găsi persoane care vor dori să primească şi o cauţiune (Kaution),  reprezentând preţul total al chiriei pe 2-3 luni, sumă ce va fi restituită la finalul contractului de închiriere, în cazul în care nu s-au produs stricăciuni imobilului. În cazul în care închiriezi printr-o firmă imobiliară, firma va dori să îşi oprească şi comision, numit Provision, ce reprezintă 2,38 x Preţul Chiriei, sumă ce nu va fi restituită la finalul contractului de închiriere!! .
Mâncare: 170-250 de euro/ lună.

Tip: Dacă eşti mare amator de ieşiri la restaurante sau nu eşti foarte priceput în arta culinara, este important să ştii că o masă la restaurant este mult mai scumpă ca în România (la un restaurant de cartier ajunge undeva la 10 euro/persoană, iar la restaurantele mari 35-40 de euro/persoană). În schimb, poţi găsi oferte foarte bune cu reduceri de până la 60-70% pentru un meniu la restaurant pe site-ul Groupon, unde poţi primi cupoane în fiecare zi pentru oraşul în care locuieşti.

Preţurile din supermarket-uri gen Lidl, Aldi, Rewe, Penny Market sunt mai mult decât rezonabile (la nivelul celor din România sau chiar mai mici) şi poţi găsi foarte multe semipreparate uşor de gătit şi de bună calitate.
Îmbrăcăminte, încălţăminte: 50-100 euro/lună

Tip: În afară reducerilor de sezon, din ianuarie şi iulie, magazinele de îmbrăcăminte din Germania oferă reduceri la majoritatea articolelor vestimentare înainte şi după sărbătorile importante (Crăciun, Paşte, Pfingsten) de la 20 şi până la 70%. Astfel poţi găsi îmbrăcăminte la preţuri foarte mici. Trebuie doar să fii atent după semnele de SALE sau RABATT amplasate în magazin sau vitrine.

Manuale, cărţi, xerox cursuri: 50-80 euro/lună

Tip: Poţi economisi foarte mulţi bani pentru manualele şcolare, împrumutând cărţile de la bibliotecă. Bibliotecile universităţilor sunt foarte bine dotate, având o secţiune separată pentru manuale (Lehrbuchversammlung). Ca student, înscrierea este gratuită şi poţi împrumută cărţi pe o durată foarte îndelungată (de o lună), cu posibilitatea prelungirii de maxim 2 ori.

Suma finală pentru costurile de trai ale unui student din vestul Germaniei se încadrează între 500-700 euro/lună.

La acestea, se mai adaugă taxele de studiu de 500 de euro/ semestru (în cazul în care nu beneficiezi de bursă) şi taxa de transport obligatorie în valoare de 207 euro/semestru. Dacă deţii şi o maşină, costurile pentru benzină şi întreţinere  acesteia ajung la 80-100 de euro/.

2. Land: Thüringen2000px-Coat_of_arms_of_Thuringia.svg

Oraşul: Jena 
Poziţie geografică: Estul Germaniei
Un student din estul Germaniei cheltuieşte în medie pentru:

Chirie între 150-250 de euro/luna, pentru o cameră într-un cămin studenţesc sau între 200-300 de euro pentru o garsonieră sau o cameră într-o locuinţa privată. Adevărat, locuinţele mai puţin centrale sunt şi cele mai ieftine, dar tramvaiele circulă ca la carte!
Link-ul Studentenwerk-ului din Jena: http://www.stw-thueringen.de/menu-oben/wohnen.html. (v. Tip 1&Tip 2).

Tip: Dacă nu găseşti cazare în Jena nu este o tragedie! Sunt mulţi studenţi care se duc şi locuiesc în Weimar, oraşul muzicienilor fiind la 15 minute de mers cu trenul de Jenă. O altă posibilitate ar fi şi locuitul în Gera, mai ieftin, dar mai departe (cca. o oră cu trenul).

Mâncare: 100-150 de euro/ lună.

Tip: Dacă îţi place să ieşi cu prietenii la restaurant, e bine de ştiut ca mâncare bună la un preţ accesibil găseşti la Immer Grün, situat central, fiind un local pentru studenţi (au şi jocuri, table, şah, toate gratuite!). Alte restaurante: Schnitzel Paradies, Restaurantul Grecesc Herkules. (v. şi Tip 3 de mai sus)

 Îmbrăcăminte, încălţăminte: 50-100 euro/lună
Tip: În afară reducerilor de sezon, din ianuarie şi iulie, magazinele de îmbrăcăminte din Germania oferă reduceri la majoritatea articolelor vestimentare înainte şi după sărbătorile importante (Crăciun, Paşte, Pfingsten) de la 20 şi până la 70%. Astfel poţi găsi îmbrăcăminte la preţuri foarte mici. Trebuie doar să fii atent după semnele de SALE sau RABATT amplasate în magazin sau vitrine.

Manuale, cărţi, xerox cursuri: 50 euro/lună
Tip: De obicei profesorii trimit materialele pe net sau oferă copii ale documentelor necesare. Biblioteca universităţii este foarte bine dotată. Ca student, înscrierea este gratuită, dar cărţile nu se pot împrumuta (cu unele excepţii!) decât de vineri până luni.
Suma finală pentru costurile de trai ale unui student din estul Germaniei se încadrează între 400 – 500 euro/lună. În plus, în Jena nu există taxe de studiu, ci trebuie să achiţi doar 150 de Euro pe semestru pentru Thoska, un card multifuncţional cu care poţi:
1. folosi copiatoarele universităţii (bineînţeles, reîncărcat în prealabil, să copiezi o pagină costă 4 cenţi)
2. merge la Mensa (adică la cantina studenţească)
3. merge cu tramvaiul (şi folosi Thoska în loc de bilet)
4. împrumuta cărţi de la bibliotecă
5. dovedi ca eşti student în Austria, Elveţia şi evident peste tot în Germania, chiar şi în România

3. Land: Berlin365px-Coat_of_arms_of_Berlin_g-s.svg

Oraşul: Berlin (Capitala) 
Poziţia geografică: Nord-Estul Germaniei

Chirie între 200-350 de euro/lună, pentru o cameră într-un cămin studenţesc sau între 350 de euro pentru o garsonieră sau 250 pentru o cameră într-o locuinţă privată. Locurile la cămin studenţesc diferă în funcţie de poziţia geografică (în partea Berlinului de est sau de vest) şi de capacităţile căminului. În orice caz un loc la cămin este greu de obţinut în perioada de început, deoarece sunt foarte multe cereri. Cel mai practic este să vă alegeţi din lista aceasta la ce cămin ar fi mai bine să staţi: http://www.studentenwerk-berlin.de/wohnen/studentische_wohnanlagen după care să trimiteţi o cerere cu toate datele necesare direct la responsabilii pentru cazare din căminele respective. În felul acesta veţi fi garantat repartizat la un cămin bun. (de asemenea v. şi Tip 1 & Tip 2 de mai sus)
Mâncare: 170-250 de euro/ lună.

Tip: Dacă eşti mare amator de ieşiri la restaurante sau nu eşti foarte priceput în arta culinara, este important să ştii că o masă la restaurant este mult mai scumpă ca în România (la un restaurant de cartier ajunge undeva la 10 euro/persoană, iar la restaurantele mari 35-40 de euro/persoană). În schimb, poţi găsi oferte foarte bune cu reduceri de până la 60-70% pentru un meniu la restaurant pe site-ul Groupon, unde poţi primi cupoane în fiecare zi pentru oraşul în care locuieşti.

Preţurile din supermarket-uri gen Lidl, Aldi, Rewe, Penny Market sunt mai mult decât rezonabile (la nivelul celor din România sau chiar mai mici) şi poţi găsi foarte multe semipreparate uşor de gătit şi de bună calitate.
Îmbrăcăminte, încălţăminte: 50-100 euro/lună
Tip: În afară reducerilor de sezon, din ianuarie şi iulie, magazinele de îmbrăcăminte din Germania oferă reduceri la majoritatea articolelor vestimentare înainte şi după sărbătorile importante (Crăciun, Paşte, Pfingsten) de la 20 şi până la 70%. Astfel poţi găsi îmbrăcăminte la preţuri foarte mici. Trebuie doar să fii atent după semnele de SALE sau RABATT amplasate în magazin sau vitrine.

Manuale, cărţi, xerox cursuri: 50-80 euro/lună  
Tip: Poţi economisi foarte mulţi bani pentru manualele şcolare, împrumutând cărţile de la bibliotecă. Bibliotecile universităţilor sunt foarte bine dotate, având o secţiune separată pentru manuale (Lehrbuchversammlung). Ca student, înscrierea este gratuită şi poţi împrumută cărţi pe o durată foarte îndelungată (de o lună), cu posibilitatea prelungirii de maxim 2 ori.

Tip: Pentru studenţii de arhitectură, design sau artă costurile pentru materiale ajung chiar la 100 de euro sau peste pe luna, în funcţie de materialele necesare pentru machete/desene. Preţurile sunt duble faţă de România, uneori chiar triple.
Suma finală pentru costurile de trai ale unui student din Berlin se încadrează între 600-700 euro/lună.
La acestea, se mai adaugă 250 de euro pe semestru pentru cardul studenţesc cu care ai dreptul la:

1. un card de Mensa (cantina studenţească- în Mensa în Berlin se achita preţuri mai scăzute pentru studenţi)
2. merge cu transportul în comun (de la autobuze, la tramvai, U-Bahn, S-Bahn), oricând, şi oriunde
3. primi reduceri de student la teatru/muzee etc.
4. împrumuta cărţi de la bibliotecă
5. dovedi că eşti student în Austria, Elveţia şi evident peste tot în Germania, chiar şi în alte ţări europene

Vreau să revin la cuprins

Am făcut rost de cazare. Și acum?

Ultimii pași, după obținerea locului mult dorit la facultate și a unei locuințe, urmează, în termen de două săptămâni, înscrierea la evidența populației. Aici se prezintă contractul de închiriere în original precum și un act de identitate. Se eliberează un document care certifică faptul că ai reședința în Germania, la adresa unde locuiești. Urmează să primești prin poștă o înștiințare în legătură cu taxele pe care trebuie să le plătești. Spre exemplu, taxa de televiziune și radio este de 17,50 euro pe lună, care sunt obligatoriu de plătit.

Iată care sunt primii paşi care trebuie făcuţi odată ce ai ajuns în Germania la studii:

Declararea domiciliului

Primul pas când te muţi într-un oraş nou este declararea domiciliului. Procedeul este simplu şi relativ rapid, are loc la Primărie sau la Bürgeramt şi necesită doar prezentarea unui act de identitate, preferabil a paşaportului. După declararea noii adrese de domiciliu, instituţia în cauză emite un document care să certifice noua reşedinţă (Anmeldebescheinigung).

Cu toate că pare banal şi neimportant, acest pas nu ar trebui nicidecum neglijat deoarece documentul primit în urma vizitei la primărie/Bürgeramt este esenţial pentru deschiderea contului în bancă, asigurarea medicală, abonamentul la transportul în comun, contractul de telefonie mobilă, aplicarea pentru un job etc.

München
http://www.muenchen.de/Rathaus/kvr/buergbuero/wohnsitz/38119/index.html
Berlin
http://www.berlin.de/verwaltungsfuehrer/buergerberatung/
Köln
http://www.stadt-koeln.de/buergerservice/themen/anmelden-ummelden/anmeldung-ihres-wohnsitzes/
Würzburg
http://www.wuerzburg.de/de/verwaltungpolitik/buergerbuero/meldewesen/index.html
Stuttgart
http://www.stuttgart.de/buergerbueros
Nürnberg
http://www.nuernberg.de/internet/einwohneramt/wohnungswechsel.html

Autorităţile din Würzburg, probabil şi din alte oraşe, sprijină studenţii restituindu-le la sfârşitul a două semestre o mică parte din suma plătită drept taxă de studiu. În acest sens trebuie completat un formular la primărie, eventuale nelămuriri pot fi clarificate cu siguranţă de către angajaţii International Office ai fiecărei universităţi.
Vreau să revin la cuprins

Cont în bancă

Este recomandată deschiderea unui cont în bancă, ce  îţi uşurează în mod simţitor viaţa de zi cu zi. De la plata chiriei sau a taxelor de studiu şi până la mersul la cumpărături, fie ele de haine sau alimente, totul poate fi rezolvat prin intermediul contului bancar (card sau online banking), fără a fi nevoie să porţi sume mari de numerar asupra ta.

Băncile au condiţii asemănătoare în ceea ce priveşte ofertele pentru studenţi: administrare gratuită de cont, card de debit ataşat contului, online banking. Pentru o imagine completă ataşez aici un link cu un test comparativ al băncilor:

http://dynamisch.vergleich.de/vergleich/girokonto/vergleich?Variante=kpk1212&Profil=studenten .

Actele necesare pentru deschiderea unui cont bancar studenţesc sunt: act de identitate, dovada domiciliului (Anmeldebescheinigung) şi dovada calităţii de student (Immatrikulationsbescheinigung).

Deoarece ofertele băncilor se aseamănă foarte tare, contează probabil, în final, factorul de confort şi anume răspândirea reţelei de bancomate respectiv aproprierea lor de domiciliu sau facultate.

 

 

 

Vreau să revin la cuprins

acte-necesare

Documente necesare înainte de plecare

Între timp, este recomandată obținerea din țară a unui Certificat de Naștere European, fiind util pentru plecarea în străinătate.

Ai grijă să îți reînnoiești actul de identitate înainte de plecare, pentru a nu fi necesar un drum numai pentru eliberarea sa. În Germania este necesar doar buletinul, nu și pașaportul, însă pașaportul rămâne o alternativă bună, dat fiind faptul că nu te vei mai afla pe un teritoriu românesc.

De asemenea, în Germania, studenții sunt obligați să fie asigurați. Există, de asemenea, posibilitatea asigurării în România și cererea eliberării unui Card de Sănătate European, ce se elibereaza la Casa de Asigurari de Sanatate.O a doua variantă ar fi asigurarea la o casă de sănătate din Germania. Spre exemplu, casa de sănătate de stat AOK oferă pentru studenți posibilitatea de asigurare pentru suma de 80 de euro pe lună.

Nu uita să mergi la notar și să realizezi o împuternicire pentru o persoană din țară, care, la nevoie poate cere pentru tine alte documente necesare, fără a fi nevoie întoarcerea pentru numai pentru astfel de situații.

Nu uita să îți păstrezi curajul pe tot acest drum, deoarece finalul este unul frumos și într-o bună zi vei putea cu adevărat spune că: Se merită!
Vreau să revin la cuprins

 .

 

 

Activități în timpul liber

Ai ajuns deja în Germania la facultate sau ești doar interesat de posibilitățile de recreere pentru studenți? În cazul acesta îţi oferim în cele ce urmează câteva idei, cum să îţi transformi viaţa de student într-una plină de culoare, alternând studiul cu bine-meritate ore de relaxare.

1. Cursuri de sport la Universitate (Unisport)

Poate că printre primele lucruri pe care le vei afla despre colegii tăi germani de la facultate este că fiecare practică cel puţin un sport, începând de la sporturile clasice (fotbal, volei, basket etc.), până la sporturi extreme  cum ar fi rafting, surfing sau paraşutism. Metoda cea mai uşoară prin care poţi alege și tu un sport pe care să continui să îl practici în Germania, sau să îl înveţi de la zero este prin cursurile de sport de la universitate.
Fiecare universitate oferă studenţilor săi la început de semestru posibilitatea de a se înscrie pentru oricâte cursuri de sport doresc. Acestea trebuie să ţi le alegi singur, în aşa fel încât să se încadreze cât mai bine în orarul tău și te poți înscrie la ele online cu  aproximativ 2-3 săptămâni înainte de începerea semestrului. Oferta este deosebit de bogată, tot ceea ce trebuie să faci este să cauţi pe Google “unisport, numele facultăţii tale ”, iar apoi să dai un click pe “Sportangebot von A bis Z”. Dacă eşti în căutarea unui sport mai deosebit, poţi opta pentru un curs de scufundări, rafting, parapantă, hockey, golf sau rugby. Plata pentru cursul ales se realizeaza de cele mai multe ori prin completarea la înscriere a unui formular cu datele contului tău bancar. Preţurile pentru un curs  variază în funcţie de oraş şi de tipul sportului (între 7,5 şi 60 de euro/semestru). Este foarte important să te interesezi din timp în ce dată şi la ce oră încep înscrierile, pentru că numărul locurilor pentru fiecare curs este limitat, uneori ajungând câteva minute pentru ca un curs să fie plin! Apoi nu-ți rămâne decât să te bucuri de posibilitatea de a îţi face prieteni noi, practicând sportul tău favorit!

2. Asociaţii sportive (Sportvereine)

În cazul în care practici un sport de performanţă, poţi alege şi varianta puţin mai scumpă, aceea de a te alătura unei asociaţii sportive. Pentru o taxă lunară beneficiezi de tot echipamentul sportiv de care ai nevoie, putând rămâne în aceeaşi echipă pentru o perioadă mult mai lungă de timp şi participa cu aceasta la nenumărate competiţii sportive. Printre cele mai iubite sporturi, care au o asociaţie în aproape fiecare oraş, se află diferite arte marţiale, călăria, sporturile de apă şi aeriene, precum şi tirul, ping-pong-ul sau scrima.

3. Mountainbiking vs. Fahrradtouren

O altă metodă perfectă de a rămâne într-o condiţie fizică bună sau de a petrece o după-amiază însorită într-un mod plăcut împreună cu prietenii este aceea de a participa la diverse tururi de ciclism organizate la nivel de oraş sau pur şi simplu de a-ţi cumpăra o hartă cu traseele pentru biciclete din oraşul / Bundesland-ul tău, planificându-ţi astfel propria rută. Acestea duc de cele mai multe ori pe malurile râurilor sau prin păduri, elemente care îţi pot transforma orice zi monotonă într-o aventură. Astfel poți vizita diversele mici oraşe din apropiere sau, de ce nu, un lac lângă care să te poţi bronza. Tot ceea ce trebuie să iei cu tine este bicicleta, harta (se găsește la orice centru informativ pentru turişti sau librărie), câţiva prieteni buni, mâncare, apă, o pătură, un aparat foto şi multă – multă voie bună!

4. Ștranduri, lacuri &  parcuri acvatice

Ai senzaţia că te topeşti într-o zi caldă a lui Cuptor sau, dimpotrivă, te plictiseşti în casă în luna lui Gerar sau Brumărel? În cazul acesta ai două alternative: să cauţi prima piscină în aer liber, pentru a te bucura de soare sau un bazin închis, cu tobogane de apă, saună şi Jacuzzi. O listă a tuturor parcurilor acvatice din Germania o găseşti aici: http://www.freizeitbad.de/baeder/baeder-uebersicht/deutschland.html. Iar dacă preferi lacurile naturale pentru un picnic şi o zi de înot, ai peste 2000 de opţiuni în întreaga ţară: http://www.seen.de/Deutschlands-Badeseen.345.0.html. Ceea ce nu ai voie să uiţi să iei cu tine: niște jocuri, o cremă pentru protecţie solară şi ceva de băut!

Benny Lencz, 22 ani, student la Știinte Economice în Jena:

Locul meu favorit pentru înot este la Bodensee. Poți ajunge acolo destul de repede cu trenul, plătind din orice parte a Germaniei cu un “Schönes Wochenende”-Ticket doar 35 de euro pentru 5 persoane. Iar în afară de înot, poți face drumeții pe munții din apropiere sau o plimbare până în Austria sau Elveția cu vaporul pentru a vizita cea mai mare cascadă a Europei, “Rheinfall bei Schaffhausen”. Mai mult decât atât, pe Insula Mainau se pot vizita expoziții de flori și fluturi extrem de rare.

5. Festivaluri

Oricare ar fi genul tău de muzică preferat şi în oricare parte a Germaniei ai locui, poţi găsi peste 100.000 de festivaluri muzicale şi evenimente culturale care au  loc anual aproape de oraşul tău. Un site care îţi poate oferi o privire de ansamblu este: http://www.festivalticker.de/festivals-in-deutschland/ . Aici poţi găsi pentru fiecare lună evenimentele care au loc în oraşul tău, multe dintre ele cu intrare liberă. Pentru concerte, festivaluri cu intrare, dar şi evenimente sportive sau comedy-shows poţi găsi biletele pe: http://www.eventim.de/, acestea fiindu-ţi trimise prin poştă.

Dacă studiezi în orașul Köln sau în apropierea acestuia, nu trebuie sa ratezi carnavalul anual al orașului (Kölner Karneval). Cu o tradiție de peste 200 de ani, carnavalul din Köln reprezintă cea mai mare petrecere stradală din Europa. Aici ai parte de o paradă lungă de 6 km, în care oamenii se costumează în cele mai diverse personaje, precum și multe alte atracții. Petrecerea durează 5 zile și are loc în prima jumătate a anului, înaintea începerii Postului Paștelui catalolic. În fiecare an, sute de mii de turiști participă la carnaval și se distrează alaturi de locuitorii orașului.

Peste 100.000 de evenimente au  loc anual, iar 221 au loc astăzi!

6. “The outdoor living room”

Foarte populare printre studenţii din Germania sunt și grătarele în parc. Tot ceea ce trebuie să faci este să îţi iei o pătură cu tine, ceva pentru grătar sau picnic şi o minge de volei. În parc vei vedea mai ales in zilele calde câteva sute de studenţi, strânşi în grupuleţe, cu diverse jocuri precum “Șahul vikingilor” (un joc de echipă, în care trebuie să dărâmi progresiv armata echipei adverse, doborându-le piesele prin aruncarea unor mici buturugi de lemn), “Seiltanz” (mersul pe o coardă foarte subţire, prinsă între doi copaci, la aproximativ 1 metru înălţime), badmington, freesbee sau, pe cei mai comozi, cu o carte în mână, bucurându-se de soare. Odată cu lăsarea serii te poţi bucura împreună cu ei de un foc de tabără, sub acorduri de chitară.

Dacă vrei să cunoşti şi alţi studenţi  din cele mai diverse ţări, nu ezita să contactezi Asociaţia Erasmus din oraşul tău! (Link: http://www.esngermany.org/ )
În final, oricum ai alege să îţi petreci weekendul sau după-amiaza după o zi încărcată de facultate, nu uita să ieşi cât mai mult din casă pentru a te bucura din plin de experienţa unui oraş universitar nou, într-o altă cultură!

 Vreau să revin la cuprins

 

 

 

 

 

1 thought on “Ghid Complet

 • Buna, sunt Terbes Alexandru, și sunt la ASE, Facultatea de Relații Economice Internaționale, an 2 și as vrea sa studiez la master in Germania, in Dusseldorf, Koln sau Frankfurt, am citit și ce scrie pe site și as vrea sa mi mai oferiți diverse sfaturi, opinii, cum vi se pare acolo, astfel de lucruri.
  Mulțumesc și as fi foarte încântat dacă mi-ați Răspunde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *