August 13, 2011

Cum aplic la un job?

Procesul de aplicaţie

După ce identifică anunţurile interesante, candidaţii trebuie să înceapă prin a-şi trimite documentele la adresele specificate în descrierea postului. Înainte de asta, unii obişnuiesc să sune persoanele de contact pentru a se interesa dacă postul mai este liber, pentru a se interesa mai în detaliu despre specificaţiile jobului şi nu în ultimul rând pentru a se face remarcat şi pentru a-şi manifesta interesul faţă de anunţ. Tot prin intermediul unei convorbiri telefonice se poate afla cui trebuie adresată aplicaţia, deoarece în anunţuri este afişată de obicei o persoană din cadrul departamentului de resurse umane, care însă nu va lua decizia angajării.

Următorul pas este consolidarea unui dosar care să fie trimisă, în format electronic, firmelor respective. Aceste dosare cuprind în 90% din cazuri următoarele documente, cu ponderea respective:

 • Lebenslauf
 • Scrisoare de intenţie (Anschreiben)
 • Transcriptul notelor universitare (Notenspiegel )
 • Altele

În anumite cazuri mai speciale sunt cerute şi alte documente de tipul unei scrisori de recomandare sau dovada unei pregătiri obligatorii pentru postul respectiv.

 

CVul: forma utilizată în general, este cea a CV-ului european (Europass), care nu ar trebui să depăşească 2 pagini şi care trebuie să prezinte în mod cât mai evident performanţele anterioare

Scrisoarea de intenţie: aceasta are rolul de a întregi imaginea candidatului şi este supusă unei forme stricte, ce poate fi găsită cu uşurinţă pe internet. Scrisoarea nu trebuie să aibă sub nicio formă mai mult de 1 pagină şi trebuie să exprime concis şi obiectiv de ce se potriveşte candidatul pentru postul respectiv, exemplificând prin experienţe anterioare şi activităţi extracurriculare, care caracteristici îl recomanda pentru acea poziţie. La bază acestei scrisori trebuie să se afle cerinţele postului descrise în anunţ, iar candidaţii trebuie să îşi structureze descrierea în aşa fel încât să se muleze cât mai bine pe aşteptările angajatorului

Transcriptul notelor universitare: cum poate fi văzut mai sus, în Germania, transcriptul notelor universitare are cea mai mare pondere în decizia unui angajator, însă sunt puţine lucruri ce pot fi făcute pentru a modifica acest coeficient. În cazul unei note foarte bune, candidatul îşi sporeşte semnificativ şansele de a fi invitat la un interviu, însă nu-i măreşte şi şansa de a fi acceptat, nota fiind doar un element de departajare pentru discuţia personală. În cazul unei note nefavorabile, candidatul trebuie să compenseze cu un CV consistent, cu o experienţă anterioară amplă şi de asemenea trebuie să încerce să descrie pe scurt în scrisoarea de intenţie, de ce nota se afla la nivelul respectiv.

Odată întocmite, documentele trebuie salvate preferabil în format .pdf şi trimise pe adresa electronică afişată în anunţ. În general ar fi bine ca documentele să fie trimise cu minim 2-3 luni înainte de data începerii, deoarece acest proces durează foarte mult şi altfel există posibilitatea să nu fie procesată aplicaţia până la data dorită. De altfel, majoritatea studenţilor germani aplică din timp, iar o aplicaţie întârziată reprezintă un dezavantaj. Anunţurile sunt de obicei afişate cu 3-4 luni înainte de data de începere, data publicării fiind de obicei vizibilă, ceea ce-i ajută pe potenţialii candidaţi să evalueze timpul rămas.

După trimiterea documentelor, firmele vor răspunde printr-un mail în care este specificată durata până la următorul răspuns din partea lor, iar dacă acesta nu vine după expirarea termenului, candidaţii pot trimite un email scurt, în care să se intereseze de stadiul aplicaţiei.

Interviu & Răspuns

În general, companiile oferă un răspuns în limita termenului stabilit, iar în cazul în care răspunsul este afirmativ, urmează interviuri telefonice şi personale, teste de competenţă şi uneori chiar şi un centru de evaluare. În cazul unui răspuns negativ, candidaţii pot suna pentru a cere un feedback şi pentru a se interesa, care ar fi punctele care trebuie revizuite.

Interviul telefonic durează de obicei între 30 de minute şi 1 oră, iar pe durata acestuia se parcurge CV-ul şi se discută diferitele puncte, de aceea este foarte important ca acestea să corespundă realităţii, mai ales în cazul limbilor străine, interviul putând fi continuat într-o limbă specificată în CV. Angajatorii pun foarte mare preţ pe corectitudinea afirmaţiilor, astfel că unele firme colaborează cu companii specializate în “screening”, care verifică CV-urile până în cel mai mic detaliu, sunând la foştii angajatori şi la şcolile absolvite.

Dacă feedback-ul după interviul telefonic este bun, candidaţii vor fi invitaţi la sediul firmei pentru un interviu personal, în care angajatorii urmăresc să afle dacă profilul candidatului se potriveşte cu cel al companiei. La aceste interviuri participă în general doi oameni din departamentele care au publicat anunţurile de angajare şi durează între 1 şi 2 ore. Întrebările puse la aceste interviuri sunt de multe ori standard: “de ce ai aplicat pentru această pozitie”, “cu ce eşti mai bun că alt candidat”, dar mai important se testează cunoştinţele tehnice necesare postului respectiv. O atitudine pozitivă şi deschisă este foarte importantă pentru a convinge viitori colegi de abilităţile personale.

Odată trecut şi de această ultimă etapă, candidaţii primesc un răspuns în cel mult o săptămâna, iar dacă a fost acceptat, se vor trimite documentele prin poştă şi se vor încheia contractele necesare începerii activităţii.

 

Informaţii utile

Procesul descris mai sus se aplică mai ales celor interesaţi pentru o un post de practicant sau de “Werkstudent”, în cazul joburilor propriu-zise acestea putând varia, în general fiind mai complexe şi mai competitive.

În cazul studenţilor la universităţile germane, angajatorii nu fac nicio diferenţă între străini şi germani, diferenţa constând în calitatea dosarului de aplicaţie, însă cunostiinţe insuficiente de limba germană pot fi un impediment. De altfel pentru toate joburile sunt necesare şi cunoştinţe de limba engleză, la un nivel fluent de exprimare.

Salariul pentru internship-uri se situează în intervalul de 7 – 9 euro pe oră pentru joburile în cadrul universităţilor; 10 -12 euro pe oră este media salariului în industrie; iar peste 12 euro sunt salarii mai mari pentru posturi specializate ca programator sau asistent în cadrul clinicilor medicale private.

Un alt detaliu important sunt taxele care se aplică salariului lunar. În cazul unui salariu de până la ~400 pe lună, nu se aplică nicio taxa; între ~ 400 şi ~ 800 se plăteşte taxa pe venit şi asigurare de pensie, constituind aprox. 10% din suma primită. La salariul care depăşeşte ~800 pe lună, procentajul creşte şi trebuie plătită şi asigurarea socială (“Sozialversicherung”); taxa de biserică este facultativă şi nu trebuie plătită, neindicand nicio religie pe contractul de angajare (sau indicând religia ortodoxă). Taxa de venit (“Lohnsteuer”) se poate recupera la sfârşitul anului printr-o declaraţie de venit, în cazul studenţilor fiind relativ simplu de completat printr-un formular ce poate fi descărcat de pe siteul gardei financiare (“Finanzamt”).

3 thoughts on “Cum aplic la un job?

 • Salut!
  Studiez in Bucuresti si sunt ca si acceptat pentru un internship la o firma din Berlin pentru 600 de euro pe luna timp de 6 luni.
  Ce parere aveti?
  Imi sunt suficienti acesti bani pentru a plati chirie + mancare + utilitati + metrou?

  • Pentru Dragos… in primul rand iti va trebui ceva bani sa te descurci in prima luna, adica sa platesti prima chirie + mancare + cheluieli pana te vor plati. Dupa parerea mea 600 euro pentru Berlin nu prea cred ca ajung, eu stau intr-un orasel langa Stuttgart, si aici gasesti chirii de la 250 euro + aprox. 100 utilitati, banuiesc ca in Berlin nu va fi la acelasi pret, mancarea e ieftina fiind TVA de doar 7%, se simte, acuma cel mai bine ar fi sa te uiti pe internet pentru preturile la chirii.
   http://www.dhd24.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *