August 13, 2011

Dreptul de muncă

 Documente pentru cetăţenii români

Cetăţenii români care doresc să lucreze în Germania, dar mai ales studenţii, au nevoie de un document care să le ateste dreptul la muncă. În cazul studenţilor, acesta este eliberat de biroul responsabil cu evidenţa populaţiei, respectiv instituţia care eliberează şi dreptul de şedere.

Pentru a primi acest document, studenţii români trebuie să completeze un formular şi să aibă paşaportul la îndemână, pentru a se putea identifica. Dreptul de muncă pentru studenţii români este formulat în felul următor: 180 de zile în regim part-time (maxim 4 ore pe zi) sau 90 de zile pe an în regim full-time (8 ore pe zi). Pentru doctoranzi şi asistenţi universitari intervin alte criterii, însă majoritatea studenţilor se află sub aceste restricţii. Cu toate acestea, dreptul de muncă se poate extinde peste cele 90/180 de zile, însă angajaţii trebuie să se prezinte la agenţia naţională a muncii, cu un document de la angajator care să ateste necesitatea prelungirii acestui drept.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *